Hoitokulma Ilona

KH, Minna Kuusikoski, 045 - 120 6963

Hieronta

Hieronta on hyvin vanha, perinteinen hoitomuoto, jolla tarkoitetaan käsintehtyä, pehmeiden kudosten erilaista, liikkuvaa muokkausta - esimerkiksi painelua tai sivelyä. Hieronnassa käytetään viittä perusotetta, joita ovat sively, hankaus, pusertelu, täristys ja taputus. Jokaisella hierojalla on oma "käsialansa", eli tapansa soveltaa otteita asiakkaan tarpeiden mukaan. Erilaisista tyyleistä huolimatta hieronnan tavoite on aina sama: tuottaa asiakkaalle hyvää oloa, helpottaa hänen mahdollisia vaivojaan ja ennaltaehkäistä tulevia vaivoja.

Hieronta helpottaa kipua ja rentouttaa kehoa kokonaisvaltaisesti. Se sopii työstä/opiskelusta johtuviin lihaskipuihin, jos liikut paljon niin hieronta auttaa lihaksistoa palautumaan paremmin. Iäkkäimmillä ihmisillä taas lihasjäykkyys vähenee ja nivelten liikeradat palautuvat. Lisäksi se helpottaa stressiä ja parantaa unen laatua.

Keinot eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään itse hierontaan, vaan olennainen osa hierojan ammattitaitoa on kyky kuunnella asiakkaansa huolia, ohjata ja motivoida häntä omatoimiseen ongelmien ennaltaehkäisevään toimintaan. Keskinäisen luottamuksen löytäminen on tärkeää. Hieronta sopii kenelle tahansa, iästä ja ammatista riippumatta ja se vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti vilkastuttaen verenkiertoa ja lisäten hapen ja ravinteiden kulkua. Hieronta poistaa kuona-aineita, avaa pieniä verisuonia ja auttaa elimistöä kuljettamaan verta puhdistettavaksi ja vähentää turvotusta.

Hieronta sopii sinulle, jos

  • kärsit niska- ja hartiasäryistä tai jännityspäänsärystä
  • haluat migreenin jälkihoitoa - haluat eroon lihaskrampeista
  • haluat apua unettomuuteen
  • koet, että nikamiesi ja niveltesi liikeradat ovat rajoittuneet
  • olet parantumassa jostain vammasta
  • olet stressaantunut
  • kuntoilet tai urheilet paljon ja haluat nopeuttaa palautumista
  • haluat rentoutua
  • haluat hemmotella itseäsi


rentoutua

Joskus on syytä siirtää hierontaa tuonnemmaksi monestakin syystä.

Tyypillisimpiä asioita ovat kuume ja alkava flunssa. Infulenssarokotuksen/kausirokotuksen jälkeen kannattaa pitää muutama päivä väliä.

Jos olet sairastanut esim. syövän, olisi hyvä että kaikki kontrollikäynnit olisivat ohi mutta lääkäriltä on hyvä kysyä voiko hierontaan tulla jo aiemmin jos kokee/tietää että siitä apua. Usein se on ollutkin mahdollista.